I dag skriver vi om skogen och långsiktighet, om Stora Enso och barnarbete samt en del annat.
I tidningen Norra Skåne kan vi läsa om hur skogs- och naturintresserade samlats för att lära sig mer om skogens överlevnad. Det handlar om att stabilisera det framtida skogsbruket och att det ska handla om just långsiktighet. Det hör bland annat ihop med att vinsterna med att sälja virke ska löna sig för skogsbrukarna samtidigt som det värnas om skogarna, som vi kan läsa mer om här. Många är det som vill satsa på en mer varierad skog som står bättre rustad inför framtida oförutsägbara naturhändelser för att på så sätt sprida riskerna litet. Poppel är exempelvis snabbväxande medan en gran behöver mycket mer tid på sig.
Stora Enso i blåsväder runt om i världen
Ett bolag som ofta figurerar i tidningar är pappersåtervinnings- och skogsföretaget Stora Enso. Inte bara handlar detta om hur de svenska skogarna hanteras hållbarhetsmässigt och miljömässigt, det är på en global nivå som detta bolag mer än ofta hamnar i blåsväder. Nu senast blev koncernen anklagad för att använda sig av barnarbete på sina håll i världen, bland annat i Pakistan, norr om Indien. Det är en underleverantör som låter barn samla in returpapper, papper som sedan säljs till ett företag ägt av Stora Enso. Vissa av barnen är så små som fyra år och jobbar på en soptipp i östra Pakistan. Det är smutsigt jobb och det är gjort på smutsiga platser – där barn inte ska vistas överhuvudtaget. Mer om detta kan man bland annat läsa om på Svenska Dagbladet, men också genom att titta på TV4:s Kalla Fakta och läsa om i Veckans Affärer.
Vare sig det handlar om att få fram papper eller sälja virke måste de ske på ett långsiktigt och hållbart sätt. För skogsägare men också för naturen och skogen i stort. Sedan ska givetvis inte barn behöva ha något med detta att göra, de ska, i den bästa av världar, i stället gå i skolan för att lära sig läsa, räkna och skriva