Ut och plocka svamp

Att ge sig ut i skogen i jakt på svamp kan vara det mest spännande men samtidigt mest rogivande som finns. Har man tur så kan man hitta en hel drös med svampar som bara väntar på att bli plockade.

Har man inte tid att ta en hel semester ute i naturen kan det vara lika stimulerande att bara ta en eftermiddag ute i skogen. Den perfekta aktiviteten för den som vill ta en promenad i det fina skogslandskapet är att plocka svamp. Då kan man slå två flugor i en smäll och få frisk luft samtidigt som man fixar middagen. Det finns hur mycket som helst att lära sig om svampar och svampplockning. För att hitta just den svamp som du är ute efter kan det vara bra att veta var den brukar växa. Ett tips är att köpa en svampbok eller kolla på nätet var svampen växer. Svampplockning har en stor fördel framför bärplockning eftersom att svamparna nödvändigtvis inte är borta för att någon varit där och plockat innan. I den bästa växperioden kan nya svampar dyka upp på samma ställe så ofta som tre gånger i veckan.

När man är ute i skogen finns det en del saker att tänka på. Bland annat finns det några svampsorter som är giftiga. Även om man tror att man är säker på en svamp kan det vara fel. Många av de vanliga matsvamparna är väldigt lika svampar som är giftiga. Att plocka rätt svamp kräver erfarenhet och som nybörjare kan rekommenderas att hålla sig till de svampar man är absolut säkrast på. Det finns några svampar som man som nybliven svampplockare kan leta efter. Dessa är inte skivlingar och de nordiska giftsvamparna är alla skivlingar. De säkra svamparna för nybörjare är kantareller och trattkantarell. Soppar är även säkra svampar. I det släktet ingår stensopp, karljohansvamp, smörsopp, sandsopp och tegelsopp. Det finns en giftig sopp som kallas djävulssopp men den är väldigt sällsynt.

När du sedan har plockat svamparna är det dags att tillaga och äta dem. På nätet kan du hitta recept på till exempel svamptoast, karljohansvampsravioli och krämig svampsoppa.